Scroll Top

SCA Coffee Skills Program

SCA Coffee Skills Program

Τα σεμινάρια της  Specialty Coffee Association  αποτελούν τα  πλέον αναγνωρισμένα  σε παγκόσμιο επίπεδο ,εκπαιδευτικά προγράμματα  πιστοποίησης  γνώσεων και δεξιοτήτων  στο χώρο του καφέ. Απευθύνονται  σε baristi , roasters, ιδιοκτήτες  χώρων εστίασης, εμπόρους καφέ, coffee aficionados και γενικά σε όποιον επιθυμεί να εμβαθύνει  και να πιστοποιηθεί στο  μαγικό κόσμο του καφέ.

Απώτερος στόχος των σεμιναρίων είναι η συγκέντρωση  100 πόντων για την απόκτηση του SCA Coffee Skills Diploma. (CSD)

Τα σεμινάρια χωρίζονται σε 6 ενότητες και η κάθε ενότητα διαβαθμίζεται  σε 3 επίπεδα πιστοποίησης, η επάρκεια των οποίων δίνει στον εκπαιδευόμενο πόντους :  Foundation (5 pts)  , Intermediate (10 pts ) και Professional ( 25 pts).

Στο 1o επίπεδο Foundation ο/η εκπαιδευόμενος-η έρχεται σε πρώτη επαφή με τις δεξιότητες που απαιτούνται στην κάθε ενότητα.
Δεν απαιτείται εργασιακή προϋπηρεσία σε αυτό το επίπεδο.

Το 2ο επίπεδο Intermediate απευθύνεται σε όσους εργάζονται ήδη στον κλάδο του καφέ και έχουν βασικές γνώσεις
και δεξιότητες. Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο Intermediate επίπεδο της κάθε ενότητας, είναι να έχει ο/η εκπαιδευόμενος την πιστοποίηση του Foundation της εκάστοτε
ενότητας καθώς  και εργασιακή εμπειρία ως barista.

Το 3ο επίπεδο Professional απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν  εξειδικευμένη γνώση σε κάθε ενότητα .
Είναι επιθυμητή η εκτεταμένη εργασιακή και σχετική με την ενότητα προϋπηρεσία πριν την έναρξη του επιπέδου. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει οπωσδήπτοε  να κατέχουν την πιστοποίηση του intermediate επιπέδου της  ενότητας που τους ενδιαφέρει.

Εξαιρείται η πρώτη ενότητα Introduction to coffee που έχει μόνο ένα  επίπεδο και δίνει 10 pts . 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Μάθε τα πάντα για το ταξίδι του καφέ από την χώρα καταγωγής του Αιθιοπία, μέχρι να φτάσει στο εμπόριο. Από την καλλιέργεια των «κερασιών», τη ξήρανση,το καβούρδισμα , την παρασκευή και τέλος την κατανάλωση, η ενότητα αυτή μελετά τη διαδικασία παραγωγής καφέ. Το μάθημα περιλαμβάνει επίσης «δοκιμή δειγμάτων καφέ(coffee cupping)» το οποίο σάς επιτρέπει να γευτείτε τα διάφορα αρώματα καφέ που προσφέρονται.


Introduction to Coffee (10 pts) 

Οι εκπαιδευόμενοι εστιάζουν στις πρακτικές δεξιότητες που χρειάζεται ένας εργαζόμενος σε espresso bar, όπως ρύθμιση μύλου, τεχνικές γάλακτος και latte art, κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, εξυπηρέτηση πελατών και βασικές αρχές αποδοτικής  λειτουργίας μιας επιχείρησης καφεστίασης. Η ενότητα ολοκληρώνεται σε 3 επίπεδα 

Foundation (5 πόντοι) Διάρκεια 7 ώρες

Intermediate (10 πόντοι) Διάρκεια 15 ώρες

Professional (25 πόντοι) Διάρκεια 21 ώρες

Στην ενότητα brewing, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται  στις μεθόδους εκχύλισης του καφέ και μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα εκχύλισης. Επίσης εξασκούνται στην παρασκευή καφέ χρησιμοποιώντας chemex, syphon, clever dripper και french press.  Η ενότητα ακόμα περιλαμβάνει πρακτική εκμάθηση στην αξιολόγηση των προφίλ αλέσματος, στη μέτρηση της έντασης του καφέ και στην καταγραφή διαγράμματος  της σωστής εκχύλισης του καφέ.

Η ενότητα ολοκληρώνεται σε 3 επίπεδα 

Foundation (5 πόντοι)   Διάρκεια : 7 ώρες  

Intermediate (10 πόντοι)  Διάρκεια :14 ώρες

Professional (25 πόντοι)  Διάρκεια:18 ώρες  

Στην ενότητα Green Coffee αναλύονται βασικές έννοιες σχετικές με τον πράσινο καφέ και την παραγωγική του διαδικασία ακολουθώντας τα στάδια από την καλλιέργεια  του φυτού, τη συγκομιδή, την επεξεργασία, την ταξινόμηση, τη μεταφορά, την αποθήκευση  του και μέχρι την άφιξή του στον τελικό του προορισμό. Επιπλέον οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια και συμβόλαια πράσινου καφέ. Η ενότητα ολοκληρώνεται σε 3 επίπεδα. 

Foundation (5 πόντοι)   Διάρκεια : __ ώρες   

Intermediate (10 πόντοι)  Διάρκεια : __ ώρες  

Professional (25 πόντοι)  Διάρκεια:__ ώρες  

Στην ενότητα Roasting, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν και κατανοούν τη διαδικασία του καβουρδίσματος του καφέ. Διδάσκονται τον κύκλο του καβουρδίσματος, τα διαφορετικά προφίλ και επίπεδα, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν ελαττώματα στη διαδικασία καθώς και τις φυσικές αλλαγές που συντελούνται στους κόκκους του καφέ κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος. 

Επιπλέον στη συγκεκριμένη ενότητα διδάσκονται όλες οι δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας manager προκειμένου να διασφαλίσει έναν αποτελεσματικό εργασιακό χώρο και να πετύχει μια αποτελεσματική γραμμή παραγωγής. Η ενότητα ολοκληρώνεται σε 3 επίπεδα.

 Foundation (5 πόντοι)   Διάρκεια : __ ώρες   

Intermediate (10 πόντοι)  Διάρκεια : __ ώρες 

Professional (25 πόντοι)  Διάρκεια:__ ώρες 

H ενότητα Sensory Skills εστιάζει στις βασικές αρχές της γευστικής αξιολόγησης σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο και με τρόπο αλληλεπιδραστικό. Οι συμμετέχοντες μελετούν διεξοδικά τους τρόπους με τους οποίους αντιλαμβανόμαστε τη γεύση και τα αρώματα του καφέ, πως αξιολογούμε τα φυσικά χαρακτηριστικά του καφέ με πολύ πρακτική εξάσκηση των γευστικών και οσφρητικών υποδοχέων. Επίσης η συγκεκριμένη ενότητα προσφέρει γνώσεις γύρω από την εφαρμογή των αισθητηριακών δεξιοτήτων σε επιχειρηματικό επίπεδο.   

 Foundation (5 πόντοι)   Διάρκεια :7 ώρες   

Intermediate (10 πόντοι)  Διάρκεια : 14 ώρες 

Professional (25 πόντοι)  Διάρκεια:20 ώρες  

Ημερομηνίες Διεξαγωγής

Θέλεις περισσότερες πληροφορίες για να εξελίξεις τη καριέρα σου ?
Eπικοινώνησε στα τηλ. 2310 517869 / 6977 574648, ακολούθησε μας στο Instagram και στο Facebook ή ακολούθησε το κουμπί απο κάτω, άσε μας ένα μήνυμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου το συντομότερο δυνατόν.
Καλάθι
Close
No products in the cart.