Μanhattan cocktail @ TBI Boozy Fridays vol.18

Μanhattan cocktail @ TBI Boozy Fridays vol.18

“Boozy Fridays presents The Manhattan cocktail”

Το ποτό που άλλαξε την πορεία των cocktails. Είναι ο πατέρας του martinez και ο πρόγονος του martini, ή απλά ,όπως αναφέρει και Gary Regan στο “The joy of mixology”, “…… είναι το cocktail που όταν φτιαχτεί σωστά είναι το καλύτερο ποτό στον πλανήτη…”.

Η δημοφιλέστερη ιστορία καταγωγής του  Manhattan είναι αυτή που θέλει το διάσημο cocktail να δημιουργήθηκε στα πλαίσια ενός εορταστικού δείπνου που παρέθεσε η Lady Randolph Churchill (μητέρα του SirWinston) στο Manhattan club της Νέας Υόρκης το 1874 προς τιμήν της εκλογής του κυβερνήτη Samuel Tiden.  

Ο Crimes ισχυρίζεται πως στα αρχεία του κλαμπ αναφέρεται πως το ποτό δημιουργήθηκε εκεί αλλά δεν υπάρχουν αναφορές σε ημερομηνίες. Ωστόσο αυτή η ιστορία , όσο δημοφιλής και αν είναι, αμφισβητείται έντονα,αφού (όπως αναφέρει και ο cocktail archeologist David  Wondrich στο βιβλίο του Imbibe!) εκείνη την περίοδο η Lady Randolph βρισκόταν στην Αγγλία ετοιμόγεννη στον Winston ChurchillΣτο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο ίδιος ο GaryReagan , ο οποίος έχει και ο ίδιος αναπαράγει τη συγκεκριμένη ιστορία (http://liquor.com/articles/behind-the-drink-the-manhattan/ )

Η πιο αληθοφανής εκδοχή, ωστόσο, φαίνεται να είναι εκείνη του  WilliamMulhall, bartender στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1880,  ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το ποτό το δημιούργησε ένας ιδιοκτήτης σαλούν στο Broadway ονόματι Black.

 Κανείς δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά την προέλευσή του, αλλά χωρίς αμφιβολία η απλή του φόρμουλα είχε ως αποτέλεσμα  την αυξανόμενη ζήτηση των βερμούτ από τους bartenders του 1880.    


The original Manhattan Formula from Gary Regan’s “The Joy of Mixology’’:

– 60ml Rye / Bourbon

– 30ml Sweet Vermouth

– 4 dashes Angostura bitters

Method: Stirring

Glass: Cocktail

Garnish: Orange zest (squeeze, rim , drop in)The Bar Institute’s variation – The Sentai Cocktail:

– 60ml Nikka Pure Malt Red

– 30ml Dolin Rouge

– 4 dashes Old Fashioned Bitter

Method: Stirring

Glass: Cocktail

Garnish: Orange zest (squeeze, rim , drop in)**Cheers to a Weekend Cocktail**

#boozyfridays #thebarinstitute#cocktails#thesentaicocktail


 

FOLLOW US ON:

Website : http://thebarinstitute.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/TheBarInstitute/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC9BG9mnZYfmc3DoMZUUyf3Q

Instagram: https://www.instagram.com/thebarinstitute/

Email: info@thebarinstitute.gr

About the Author