Choose a job you love and you will never have to work a day in your life : The Bartender

Choose a job you love and you will never have to work a day in your life : The Bartender

Σε μία εποχή που η ανεργία στη χώρα μας χτυπάει κόκκινο και που το να βρεις μια δουλειά είναι δύσκολο και ψυχοφθόρο,  είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι και νέες επιλέγουν το επάγγελμα του bartender , ενδεχομένως αρχικά για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους ή να βγάλουν τα έξοδα των σπουδών τους  ή για να έχουν από νωρίς οικονομική ανεξαρτησία και να μην επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Αρκετοί , ωστόσο, ανακαλύπτουν σε αυτό το επάγγελμα  κάτι παραπάνω από ένα απλό χαρτζιλίκι, και συνεχίζουν με πάθος να το εξασκούν ως  βασικό βιοποριστικό μέσο και στην μετέπειτα ζωή τους.

Το ελαφρώς παρεξηγημένο τα προηγούμενα χρόνια,  επάγγελμα του bartender , έχει πλέον υπόσταση και κύρος και μπορεί να προσφέρει μια απόλυτα φυσιολογική ζωή σε αυτούς που το εξασκούν,  έχει ικανοποιητικές οικονομικές απολαβές , και προσφέρει ηθική ικανοποίηση  και αυτοπραγμάτωση .

 

Οι προκαταλήψεις,  οι μύθοι  και οι ανακρίβειες γύρω από το επάγγελμα του bartender υπήρχαν ανέκαθεν στην ελληνική κοινωνία . Ευτυχώς, σταδιακά άρχισαν  να φθίνουν από τη δεκαετία του 1990, όταν  δηλαδή η  σημερινή γενιά των 40+ των γνωστών Ελλήνων  bartenders  ξεκινούσαν  την καριέρα τους.  Σήμερα, οι περισσότεροι είναι  οικογενειάρχες  με παιδιά  συνεχίζουν  να εργάζονται πίσω από το μπαρ και  ζουν μια φυσιολογική ζωή όπως όλοι οι επαγγελματίες, γυμνάζονται , ξυπνούν νωρίς και πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο .

Η νεότερη  γενιά των Ελλήνων bartenders ευτυχώς δεν έχει να αντιμετωπίσει τόσο μεγάλη κοινωνική άρνηση , ο  κόσμος τους εκτιμάει περισσότερο ,  σέβεται και σε πολλές  περιπτώσεις να θαυμάζει τη δουλειά τους και το κυριότερο το επάγγελμα έχει αναβαθμιστεί και μισθολογικά τα τελευταία χρόνια.

Οι νέοι που ασχολούνται σήμερα με το bartending είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες, έχουν φοιτήσει σε  σχολές σχετικές με το επάγγελμά τους (The Bar Institute), έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια αλλά και  πολλοί  από αυτούς   είναι  φοιτητές ή πτυχιούχοι ΑΕΙ / ΤΕΙ , μιλούν 2-3 γλώσσες , έχουν μεταπτυχιακά, έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό , έχουν πολιτική άποψη , διαβάζουν βιβλία,  διαθέτουν κοινωνική μόρφωση και μπορούν να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε συζήτηση.  Λαμβάνουν μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς , δείχνοντας το ταλέντο και τη δημιουργικότητα τους , κερδίζουν βραβεία , διακρίσεις και αναγνωρισιμότητα.

Είναι ένα επάγγελμα που μπορεί να σου δώσει αρκετά χρήματα , ίσως περισσότερα από όσα παίρνει ένας υπάλληλος γραφείου ή ένας πωλητής σε κατάστημα ή ακόμα και ένας δάσκαλος . Αν είσαι καλός μπορείς να κερδίζεις και επιπλέον χρήματα από tips ευχαριστημένων πελατών. Φυσικά το 8ωρο σου μπορεί να έχει μια ελαστικότητα προς το πάνω , και ίσως σπάνια να μπορέσεις να πάρεις ρεπό Παρασκευή ή Σάββατο , τις μέρες δηλαδή που όλοι οι υπόλοιποι διασκεδάζουν , όμως αποζημιώνεσαι διασκεδάζοντας την ώρα που δουλεύεις.   Και τι πιο συναρπαστικό η δουλειά σου να είναι και η διασκέδασή σου ?

Αν το επιθυμείς μπορείς να δοκιμάσεις να εργασθείς εποχιακά σε κάποιο καλοκαιρινό προορισμό , για να «αλλάξεις παραστάσεις», να γνωρίσεις νέους τόπους, καινούριους  ανθρώπους , και να  συνδυάσεις τη δουλειά  με διακοπές. Ή ακόμα έχεις και τη δυνατότητα να εργασθείς στο εξωτερικό όπου σήμερα οι ‘Eλληνες bartenders διαπρέπουν  και είναι περιζήτητοι.

Το ότι αρκετοί bartenders  είναι εμφανίσιμοι , δεν αποτελεί  προϋπόθεση για να πετύχεις πίσω από το μπαρ.  Ο καθένας είναι πανέμορφα διαφορετικός με τον τρόπο του. Το καθαρό και περιποιημένο παρουσιαστικό σε συνδυασμό με το μεγάλο χαμόγελο , την ευγένεια  και τη σωστή επαγγελματική  εκπαίδευση είναι αυτά που κερδίζουν  περισσότερα από ένα γυμνασμένο σώμα με τατουάζ.

Το συγκεκριμένο επάγγελμα δεν κάνει  ταξικές και κοινωνικές ή οικονομικές διακρίσεις. Ο επαγγελματίας bartender θα σερβίρει με την ίδια  προσήλωση κάθε  πελάτη που θα  καθίσει μπροστά του . Θα μιλήσει σε όλους , θα τους ακούσει όλους , θα γνωρίσει πολλούς αξιόλογους και ενδιαφέροντες ανθρώπους.

Είναι ένα επάγγελμα που σου επιτρέπει να ονειρεύεσαι , να βάζεις στόχους και να τους πετυχαίνεις. Πρέπει να διαθέτεις  υπομονή, όρεξη για σκληρή δουλειά, ευγένεια , χαμόγελο, ταπεινότητα και διάθεση να κάνεις τους άλλους χαρούμενους.  Είναι ένα επάγγελμα στο οποίο αφήνεις τα προβλήματά σου στο σπίτι και ασχολείσαι με την καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη που έχεις μπροστά σου.  Γίνεσαι δημιουργικός , υπεύθυνος , επικοινωνιακός , αποκτάς καλύτερη αντίληψη των ανθρώπων , των καταστάσεων , των χρημάτων.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες bartenders αγαπούν τόσο πολύ αυτό που κάνουν που στο μυαλό  και την καρδιά τους έχει πάρει άλλη διάσταση…

«Δουλειά κοινωνική και πολυσύνθετη» Μάριος Καναράς

«Δεν είναι δουλειά.. είναι πάθος»  Χρήστος Αποστολόπουλος

«Το να κάνεις κάποιον χαρούμενο κai χαμογελαστό είναι η καλύτερη επιβράβευση κai συνεπώς feedback του ίδιου σου του εαυτού» Παναγιώτης Βάτσος

«Είναι μια δουλειά δημιουργική, ζωντανή, αλληλεπιδραστική και διαρκώς εξελισσόμενη» ΛM

«Είναι περισσότερο λειτούργημα ….στο μπαρ «θεραπεύονται» οι ψυχές και το μυαλό των ανθρώπων που επικοινωνούν μεταξύ τους» Στέφανος Παρασκευούδης

«Κάνουμε τον κόσμο καλύτερο, ένα ποτό και ένα πελάτη τη φορά» Igor Tokaryev

 “Στη  λέξη ‘bARTending’ υπάρχει τέχνη μέσα (ART), συνεπώς να πιστέψεις , να οραματιστείς, να δημιουργήσεις και να εμπνεύσεις» Αποστόλης Δημητρόπουλος

Άλλωστε,  όπως αναρωτιέται ο φίλος, Γιάννης Γιοβανούδης  «Πως θα ΄ταν άραγε ο κόσμος αν δεν υπήρχε ούτε ένα μπαρ..ουτ΄ένας μπαρμαν…;»

Εσύ ακόμα το σκέφτεσαι;

Διάλεξε το επάγγελμα που αγαπάς  και δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου.

The Bar Institute Team

FOLLOW US ON:

Website : http://thebarinstitute.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/TheBarInstitute/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC9BG9mnZYfmc3DoMZUUyf3Q

Instagram: https://www.instagram.com/thebarinstitute/

Email: info@thebarinstitute.

About the Author

Leave a Reply