The Bar Blog

Choose a job you love and you will never have to work a day in your life : The Bartender

Σε μία εποχή που η ανεργία στη χώρα μας χτυπάει κόκκινο και που το να βρεις μια δουλειά είναι δύσκολο και ψυχοφθόρο,  είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι και νέες επιλέγουν το επάγγελμα του bartender , ενδεχομένως αρχικά για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους ή να βγάλουν τα έξοδα των σπουδών τους  ή για να έχουν από νωρίς οικονομική ανεξαρτησία και να μην επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Αρκετοί , ωστόσο, ανακαλύπτουν σε αυτό το επάγγελμα  κάτι παραπάνω από ένα απλό χαρτζιλίκι, και συνεχίζουν με πάθος να το εξασκούν ως  βασικό βιοποριστικό μέσο και στην μετέπειτα ζωή τους.

Το ελαφρώς παρεξηγημένο τα προηγούμενα χρόνια,  επάγγελμα του bartender , έχει πλέον υπόσταση και κύρος και μπορεί να προσφέρει μια απόλυτα φυσιολογική ζωή σε αυτούς που το εξασκούν,  έχει ικανοποιητικές οικονομικές απολαβές , και προσφέρει ηθική ικανοποίηση  και αυτοπραγμάτωση .

 

Οι προκαταλήψεις,  οι μύθοι  και οι ανακρίβειες γύρω από το επάγγελμα του bartender υπήρχαν ανέκαθεν στην ελληνική κοινωνία . Ευτυχώς, σταδιακά άρχισαν  να φθίνουν από τη δεκαετία του 1990, όταν  δηλαδή η  σημερινή γενιά των 40+ των γνωστών Ελλήνων  bartenders  ξεκινούσαν  την καριέρα τους.  Σήμερα, οι περισσότεροι είναι  οικογενειάρχες  με παιδιά  συνεχίζουν  να εργάζονται πίσω από το μπαρ και  ζουν μια φυσιολογική ζωή όπως όλοι οι επαγγελματίες, γυμνάζονται , ξυπνούν νωρίς και πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο .

Η νεότερη  γενιά των Ελλήνων bartenders ευτυχώς δεν έχει να αντιμετωπίσει τόσο μεγάλη κοινωνική άρνηση , ο  κόσμος τους εκτιμάει περισσότερο ,  σέβεται και σε πολλές  περιπτώσεις να θαυμάζει τη δουλειά τους και το κυριότερο το επάγγελμα έχει αναβαθμιστεί και μισθολογικά τα τελευταία χρόνια.

Οι νέοι που ασχολούνται σήμερα με το bartending είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες, έχουν φοιτήσει σε  σχολές σχετικές με το επάγγελμά τους (The Bar Institute), έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια αλλά και  πολλοί  από αυτούς   είναι  φοιτητές ή πτυχιούχοι ΑΕΙ / ΤΕΙ , μιλούν 2-3 γλώσσες , έχουν μεταπτυχιακά, έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό , έχουν πολιτική άποψη , διαβάζουν βιβλία,  διαθέτουν κοινωνική μόρφωση και μπορούν να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε συζήτηση.  Λαμβάνουν μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς , δείχνοντας το ταλέντο και τη δημιουργικότητα τους , κερδίζουν βραβεία , διακρίσεις και αναγνωρισιμότητα.

Είναι ένα επάγγελμα που μπορεί να σου δώσει αρκετά χρήματα , ίσως περισσότερα από όσα παίρνει ένας υπάλληλος γραφείου ή ένας πωλητής σε κατάστημα ή ακόμα και ένας δάσκαλος . Αν είσαι καλός μπορείς να κερδίζεις και επιπλέον χρήματα από tips ευχαριστημένων πελατών. Φυσικά το 8ωρο σου μπορεί να έχει μια ελαστικότητα προς το πάνω , και ίσως σπάνια να μπορέσεις να πάρεις ρεπό Παρασκευή ή Σάββατο , τις μέρες δηλαδή που όλοι οι υπόλοιποι διασκεδάζουν , όμως αποζημιώνεσαι διασκεδάζοντας την ώρα που δουλεύεις.   Και τι πιο συναρπαστικό η δουλειά σου να είναι και η διασκέδασή σου ?

Αν το επιθυμείς μπορείς να δοκιμάσεις να εργαστείς εποχιακά σε κάποιο καλοκαιρινό προορισμό , για να «αλλάξεις παραστάσεις», να γνωρίσεις νέους τόπους, καινούριους  ανθρώπους , και να  συνδυάσεις τη δουλειά  με διακοπές. Ή ακόμα έχεις και τη δυνατότητα να εργαστείς στο εξωτερικό όπου σήμερα οι έλληνες bartenders διαπρέπουν  και είναι περιζήτητοι.

Το ότι αρκετοί bartenders  είναι εμφανίσιμοι , δεν αποτελεί  προϋπόθεση για να πετύχεις πίσω από το μπαρ.  Ο καθένας είναι πανέμορφα διαφορετικός με τον τρόπο του. Το καθαρό και περιποιημένο παρουσιαστικό σε συνδυασμό με το μεγάλο χαμόγελο , την ευγένεια  και τη σωστή επαγγελματική  εκπαίδευση είναι αυτά που κερδίζουν  περισσότερα από ένα γυμνασμένο σώμα με τατουάζ.

Το συγκεκριμένο επάγγελμα δεν κάνει  ταξικές και κοινωνικές ή οικονομικές διακρίσεις. Ο επαγγελματίας bartender θα σερβίρει με την ίδια  προσήλωση κάθε  πελάτη που θα  καθίσει μπροστά του . Θα μιλήσει σε όλους , θα τους ακούσει όλους , θα γνωρίσει πολλούς αξιόλογους και ενδιαφέροντες ανθρώπους.

Είναι ένα επάγγελμα που σου επιτρέπει να ονειρεύεσαι , να βάζεις στόχους και να τους πετυχαίνεις. Πρέπει να διαθέτεις  υπομονή, όρεξη για σκληρή δουλειά, ευγένεια , χαμόγελο, ταπεινότητα και διάθεση να κάνεις τους άλλους χαρούμενους.  Είναι ένα επάγγελμα στο οποίο αφήνεις τα προβλήματά σου στο σπίτι και ασχολείσαι με την καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη που έχεις μπροστά σου.  Γίνεσαι δημιουργικός , υπεύθυνος , επικοινωνιακός , αποκτάς καλύτερη αντίληψη των ανθρώπων , των καταστάσεων , των χρημάτων.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες bartenders αγαπούν τόσο πολύ αυτό που κάνουν που στο μυαλό  και την καρδιά τους έχει πάρει άλλη διάσταση…

«Δουλειά κοινωνική και πολυσύνθετη» Μάριος Καναράς

«Δεν είναι δουλειά.. είναι πάθος»  Χρήστος Αποστολόπουλος

«Το να κάνεις κάποιον χαρούμενο κ χαμογελαστό είναι η καλύτερη επιβράβευση κ συνεπώς feedback του ίδιου σου του εαυτού» Παναγιώτης Βάτσος

«Είναι μια δουλειά δημιουργική, ζωντανή, αλληλεπιδραστική και διαρκώς εξελισσόμενη» Λεωνίδας Αρμάος

«Είναι περισσότερο λειτούργημα ….στο μπαρ «θεραπεύονται» οι ψυχές και το μυαλό των ανθρώπων που επικοινωνούν μεταξύ τους» Στέφανος Παρασκευούδης

«Κάνουμε τον κόσμο καλύτερο, ένα ποτό και ένα πελάτη τη φορά» Igor Tokaryev

 “Στη  λέξη ‘bARTending’ υπάρχει τέχνη μέσα (ART), συνεπώς να πιστέψεις , να οραματιστείς, να δημιουργήσεις και να εμπνεύσεις» Αποστόλης Δημητρόπουλος

Άλλωστε,  όπως αναρωτιέται ο φίλος, Γιάννης Γιοβανούδης  «Πως θα ΄ταν άραγε ο κόσμος αν δεν υπήρχε ούτε ένα μπαρ..ουτ΄ένας μπαρμαν…;»

Εσύ ακόμα το σκέφτεσαι;

Διάλεξε το επάγγελμα που αγαπάς  και δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου.

The Bar Institute Team

FOLLOW US ON:

Website : http://thebarinstitute.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/TheBarInstitute/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC9BG9mnZYfmc3DoMZUUyf3Q

Instagram: https://www.instagram.com/thebarinstitute/

Email: info@thebarinstitute.

TbiNegroni cocktail @TBI Boozy Fridays vol. 45

*Boozy Fridays presents TbiNegroni*

Για 3η Συνεχόμενη χρονιά, πληθώρα μπαρ ανά τον κόσμο, σερβίρουν δημιουργικά, κλασσικά, γεμάτα φαντασία Negroni. “Negroni Week” , μια φιλανθρωπική ενέργεια, έμπνευση του Camillo Negroni, το 1919 στην Φλωρεντία.

Η ιδέα ξεκίνησε το 2013 στην Αμερική, με 100 μπαρ και μέσα σε τρία χρόνια έχει μετατραπεί σε διεθνές κίνημα στο οποίο συμμετέχουν περίπου εξήντα χώρες. Ακολουθώντας τον σύνδεσμο https:https://negroniweek.com/venues/  μπορείτε να βρείτε ποια μπαρ συμμετέχουν στην Ελλάδα και να επιλέξετε το πιο κοντινό σας spot, να δοκιμάσετε μια εκδοχή Negroni και να συνεισφέρεται με τον δικός τρόπο.

Η The Bar Institute συμμετέχοντας κάθε χρόνο στο “Negroni Week”, δημιούργησε το TbiNegroni, ενώ το σημερινό μάθημα του  Βartender’s Basic Course ήταν αφιερωμένο στους μαθητές, που πειραματίστηκαν με διάφορες εκδοχές Negroni.

 

TbiNEgroni Formula:

– 30ml Hayman’s London Dry Gin

– 30ml Kina Lillet Rouge

– 15ml Green Chartreuse

– 15ml  GranClassico

-15ml Grapefruit Juice Red

Method: Building

Glass:Double Old Fashioned

Garnish: Orange Zest

 


**Cheers to a Weekend Cocktail**

#boozyfridays #thebarinstitute#cocktails #TbiNegroni#NegroniWeek#imbibe


FOLLOW US ON:

Website : http://thebarinstitute.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/TheBarInstitute/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC9BG9mnZYfmc3DoMZUUyf3Q

Instagram: https://www.instagram.com/thebarinstitute/

Email: info@thebarinstitute.gr

Knickerbocker a la Monsieur Cocktail @TBI Boozy Fridays vol.44

*Boozy Fridays Presents the Knickerbocker a la Monsieur Cocktail*

A 90’s cocktail that it had  “his” and “her” versions – a la Monsieur and a la Madame.

Jerry Thomas was the first to introduce the Knickbocker in 1862. After that several Bastardized forms made this cocktail the most Popular Drink in 1850s – 1860s. Then it faded away. The last one hears of it is in 1882 when a writer for the New York World admonished “ in the resume of what is good to drink in the summer – time the knickerbocker should not  be forgotten” And he is not wrong. With its rum and its lime juice, its syrups and liqueurs, the knickerbocker is the spiritual progenitor of the TIKI Drink. Think of ot as an 1850s Mai Tai – similar drink, different island. (David Wondrich, “Imbibe” )

Knickerbocker a la Monsieur original Formula by “Vintage Spirits and Forgotten Cocktails” Ted Haigh, AKA, Dr Cocktail

–          2 ounces  Virgin Islands Rum

–          ½ ounce orange Curacao

–          ½ ounce Raspberry syrup

–          1 ounce lemon juice

–          1 slice orange

–        1 slice pineapple

Add all to crushed ice in a goblet, Collins glass, or tumbler, stir, and serve

Garnish with more fruits in season


The Bar Institute’s Formula:

–          60ml Diplomatico Mantuano

–          15ml Monin Orange Curacao 

–          15ml Monin Raspberry syrup

–          30ml fresh Lemon Juice

Method: Building

Ice: Crushed

Glass: Tumbler

Garnish: Pineapple Leaf, Orange slice with Maraschino Cherry


**Cheers to a Weekend Cocktail**

#boozyfridays #thebarinstitute#cocktails #knickerbocker_a_la_monsieur


FOLLOW US ON:

Website : http://thebarinstitute.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/TheBarInstitute/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC9BG9mnZYfmc3DoMZUUyf3Q

Instagram: https://www.instagram.com/thebarinstitute/

Email: info@thebarinstitute.gr

Pisco Punch Cocktail @ TBI Boozy Fridays vol. 43

*Boozy Fridays presents Pisco Punch Cocktail*

The Pisco punch original Formula:

– 4 dried cloves

– 45ml BARSOL Verde Italia Pisco

– 20ml Fresh Pineapple Juice

-15ml Fresh Orange Juice

-15ml Fresh Lemon Juice

-15ml Monin Sugar Cane

– Champagne to top up

Muddle the cloves in a shaker , add the rest of the ingredients except the champagne and shake thoroughly. Strain in a punch glass , top up with champagne and garnish with a pineapple chunk.

**Cheers to a Weekend Cocktail**

#boozyfridays #thebarinstitute#cocktails #piscopunch


FOLLOW US ON:

Website : http://thebarinstitute.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/TheBarInstitute/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC9BG9mnZYfmc3DoMZUUyf3Q

Instagram: https://www.instagram.com/thebarinstitute/

Email: info@thebarinstitute.gr

TBI Orange Daquiry @ TBI Boozy Fridays vol. 42

*Boozy Fridays presents TBI Orange Daquiry*

Follow the link and Enjoy*

**Cheers to a Weekend Cocktail**

#boozyfridays #thebarinstitute#cocktails#tbi_orange_daquiry


FOLLOW US ON:

Website : http://thebarinstitute.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/TheBarInstitute/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC9BG9mnZYfmc3DoMZUUyf3Q

Instagram: https://www.instagram.com/thebarinstitute/

Email: info@thebarinstitute.gr

Los Agaveros Griegos Cocktail @ TBI Boozy Fridays vol. 41

*Boozy Fridays Celebrates 5 de Mayo fest Day*

Cinco  (5) De Mayo, μια γιορτή που συμβολίζει την νίκη του Μέξικο το 1862, στην μάχη του με την Γαλλία στην πόλη Puebla κατά την διάρκεια του Φραγκο – Μεξικάνικου πολέμου (1861-1867).

Ημέρα περηφάνιας και κληρονομιάς, που γιορτάζεται στην πόλη του Μέξικο αλλά και σε λατινικές συνοικίες στις ΗΠΑ με : παρελάσεις, mariachi, μουσική, Street Festivals, Mexican Folk χοροί, παραδοσιακά φαγητά (tacos) και φυσικά το πλέον χαρακτηριστικό ποτό του Μέξικο : Tequila με απολαυστικά και δροσιστικά cocktail Margaritas.

H The Bar Institute γιορτάζει την μεγάλη γιορτή του Μέξικο με ένα ιδιαίτερο cocktail, εμπνευσμένο από τις περιοχές της Λατινικής Αμερικής.

Los Agaveros Griegos” Cocktail Formula by Dimitris Korres:

– 50 ml Raicilla La Venenosa

– 20 ml Fresh Lime Juice

– 20 ml Falernum Monin

– 1 small dried chilli peper

– 3 cucamber slices

-2-3 fresh basil leaves

– Freshly Ground peper

– Fendimans  Ginger beer

Method : Muddle the chilli peper, cucamber slices and ground peper , shake the Raicilla with fresh lime juice and Falernum , strain in toa collins glass and top up with ginger beer.

Garnish with cucamber slice and basil leaves

 

**Cheers to a 5 de Mayo Cocktail**

#boozyfridays #thebarinstitute#cocktails#5_de_Mayo #Los Agaveros Griegos


FOLLOW US ON:

Website : http://thebarinstitute.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/TheBarInstitute/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC9BG9mnZYfmc3DoMZUUyf3Q

Instagram: https://www.instagram.com/thebarinstitute/

Email: info@thebarinstitute.gr

Blood and Sand Cocktail @ TBI Boozy Fridays vol. 40

*Boozy Fridays presents Blood and Sand Cocktail*

The recipe for the drink first appeared in print in Harry Craddock’s 1930 The Savoy Cocktail Book.

We don’t know its inventor and we’ve no idea about the establishment in which it originally appeared . What we do know is that it was named for the 1922 movie starring Rudolph Valentino, the silent-film star .

The following recipe is taken from ‘Vintage Spirits and Forgotten Cocktails” book by Ted Haigh aka Dr. Cocktail.

 


Blood and Sand Cocktail formula:

– 30ml Nikka Blended Whisky

– 30ml Fresh Orange Juice

– 22,5 ml Dolin Rouge

– 22,5 ml Peter Heering Cherry Liqueur

Method: Shaking

Glass: Coupet

Garnish: Maraschino cherries



**Cheers to a Weekend Cocktail**

#boozyfridays #thebarinstitute#cocktails#bloodandsuncocktail


FOLLOW US ON:

Website : http://thebarinstitute.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/TheBarInstitute/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC9BG9mnZYfmc3DoMZUUyf3Q

Instagram: https://www.instagram.com/thebarinstitute/

Email: info@thebarinstitute.gr

Pisco Sour Cocktail @ TBI Boozy Fridays vol. 39

*Boozy Fridays presents Pisco Sour Cocktail*

Pisco is a non- aged brandy distilled from fresh wine, which is derived from specific varieties in Peru. It is named after the port it first started being traded from, 300km south of Lima in the Ica region. Pishko in Quechua (the inka language) is a seaside bird. Its also what they called the ceramic containers they stored chichi in (corn beer). Pishko, Pishku, Piscuy or Pisko, all refers to the same geographical region whether it involves birds or containers.  ( (2016)“Fine Drinking : A journal About the Art of Fine Drinking, ”)

Pisco based cocktail has fairly foggy origins as several claim to have been its creator. The most accepted tale is that it began its existence in Lima’s popular, wood panelled Morris Bar back in the early 20th century.

In this version, Victor Vaughen Morris, an American who moved to Peru for the mining trade in 1903, opened the Morris Bar and first made the drink as an alternative to the Whiskey Sour. The modern version of the Pisco Sour wasn’t born until late 1920s, when bartender Mario Bruige added Angostura bitters and egg white.

Despite a decrease in exports due to the Prohibition in th US , Pisco Sour makes its way to the east coast and to famous spots like la Fonda Del Sol in New York.


Pisco Sour Formula:

– 50ml Primero Quebranta  Barsol Pisco de Peru

– 5ml Fresh Lime Juice

– 20ml Sugar Syrup

– 10ml Egg White

– 2 Dashes Old Fashioned Fee Brothers Bitters

Method: Fisrt Dry Shake and second Shaking with ice

Glass:  Coupet

Garnish: Lemon peel



**Cheers to a Holiday Cocktail**

#boozyfridays #thebarinstitute#cocktails#piscosourecocktail


FOLLOW US ON:

Website : http://thebarinstitute.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/TheBarInstitute/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC9BG9mnZYfmc3DoMZUUyf3Q

Instagram: https://www.instagram.com/thebarinstitute/

Email: info@thebarinstitute.gr

DARK ‘N STORMY Cocktail @ TBI Boozy Fridays vol. 38

*Boozy Fridays present the Dark’n Stormy Cocktail*

Dark ‘n’ Stormy is the official cocktail of Bermuda.

Bermuda, 1860. The Gosling family begins experimenting with rum, as families do. The result is a dark, distinct, full-bodied “old rum,” which would become Gosling’s Black Seal. Elsewhere on the island, the British Royal Navy, satisfied with having conquered the known world, does the next logical thing: they start brewing beer. Ginger beer. It’s unclear why exactly, but one theory suggests it may have had something to do with ginger’s effectiveness in combating seasickness. Another posits that is was an effort to wean sailors off rum.

Dark and Stormy cocktail is made with ginger beer and Gosling’s Black Seal Rum 

According to a legend, the name Dark ‘n’ Stormy was coined by a sailor sometime after World War I who, while enjoying the cocktail, commented that it was the “colour” of a cloud only a fool or a dead man would sail under.”


Dark’n  Stormy formula:

– 50 ml Gosling’s Black Seal Rum

– 2 wedge of lime squeeze and drop in

-Gosglings Ginger Beer top up

Glass: Collins

Method: Shaking

Garnish: Lime wedge-Ice cubed



**Cheers to Weekend Cocktail**

#boozyfridays #thebarinstitute#cocktails#dark’nstormyecocktail


FOLLOW US ON:

Website : http://thebarinstitute.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/TheBarInstitute/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC9BG9mnZYfmc3DoMZUUyf3Q

Instagram: https://www.instagram.com/thebarinstitute/

Email: info@thebarinstitute.gr

.

The Hurricane Cocktail @ TBI Boozy Fridays vol. 37

*Boozy Fridays presents The Hurricane cocktail*

The Hurricane was created sometimes during the 1940’s at Pat O’Brien’s bar in New Orleans, but the original recipe seems to be lost. Even though Pat O’Brien’s is an Irish –themed bar, this drink became a tiki bar staple around the world. Most Hurricanes today are made of mixes and artificial ingredients, but Wayne Curtis introduces a much fresher variation in his 2006 ‘’and a bottle of rum” book.


 

The Hurricane original Formula

– 60ml light rum

– 60ml dark rum

– 60ml passion fruit juice

– 30ml orange juice

– 15ml fresh lime juice

– 1 tablespoon sugar or simple syrup

– 1 tablespoon grenadine

Maraschino cherry and orange slice for garnish

Shake all ingredients in a cocktail shaker with ice and strain into a hurricane glass. Garnish with a cherry  and an orange slice.



**Cheers to Weekend Cocktail**

#boozyfridays #thebarinstitute#cocktails#thehurricanecocktail


FOLLOW US ON:

Website : http://thebarinstitute.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/TheBarInstitute/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC9BG9mnZYfmc3DoMZUUyf3Q

Instagram: https://www.instagram.com/thebarinstitute/

Email: info@thebarinstitute.gr